Inwestycje turystyczne a rozwój turystyki w gminie Głuchołazy - Puciato, Daniel (Tourist Investments as Compared to Development of Tourism in the Głuchołazy Commune, 2010)
Celem pracy jest prezentacja inwestycji turystycznych oraz wskazanie ich roli dla rozwoju turystyki w Głuchołazach. W latach 2007-2008 na obszarze gminy zrealizowano 7 inwestycji stricte turystycznych oraz 8 paraturystycznych. Trzy projekty zostały dofinansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego 2007-2013, a po jednym - ze środków: Funduszu Spójności, Ministerstwa Sportu i Turystyki, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Starostwa Powiatowego w Nysie. Siedem inwestycji dotyczyło infrastruktury drogowej, sześć - obiektów sportowo-rekreacyjnych, jeden - dóbr kultury i jeden - gospodarki wodno-ściekowej. Kontynuowanie działalności inwestycyjnej w turystyce może się przyczynić do dalszego rozwoju gminy oraz poprawy jakości życia jej mieszkańców.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 621-630
Keywords: inwestycje turystyczne; rozwój turystyki; Głuchołazy