Międzynarodowa konkurencyjność gospodarcza jako zasadnicza determinanta rozwoju gospodarczego w dobie globalizacji - Rosiek, Janusz (International Economic Competitiveness as a Crucial Determinant of the Economic Development During Globalisation, 2010)
W artykule podjęto próbę przedstawienia podstawowych współzależności pomiędzy międzynarodową konkurencyjnością gospodarczą a rozwojem gospodarczym w świetle tradycyjnych i współczesnych teorii. Zwrócono także uwagę na bardzo szeroki zakres pojęcia konkurencyjności oraz jego zróżnicowane aspekty, które są podkreślane między innymi przez autorów światowych raportów dotyczących kształtowania się konkurencyjności międzynarodowej w skali makroekonomicznej. Ponadto przedstawiono podstawowe współzależności pomiędzy zasadniczą determinantą konkurencyjności, jaką niewątpliwie jest stopień otwartości gospodarki na zewnętrzne powiązania ekonomiczne, a kształtowaniem się produktywności i tempem wzrostu gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 631-640
Keywords: konkurencyjność; rozwój gospodarczy; globalizacja; otwartość gospodarki