Zmiany gospodarcze : dylematy teorii i praktyki - Samitowska, Wioletta (Economic Changes : Dilemmas of Theory and Practice, 2010)
Okres, w którym żyjemy, cechuje się dużą ilością niepewności w wielu dziedzinach życia społecznego. Z wielu źródeł dochodzą informacje o niespodziewanych zjawiskach, zmianach. Złożoność procesów, ilość informacji narasta lawinowo. Autorka w artykule podejmuje próbę syntetycznego spojrzenia na dominujące obecnie problemy teorii i praktyki ekonomicznej. Przedstawia poglądy związane z genezą kryzysów gospodarczych i funkcjonowaniem współczesnej gospodarki. Podkreśla konieczność uznania dynamicznego charakteru procesów gospodarczych, roli ekonomii w rozwiązywaniu powstających problemów. Zauważa nowe myślenie w budowie teorii ekonomicznych wynikające z odrzucenia wiary w uniwersalną niezawodność rynku i racjonalność zachowań ekonomicznych ludzi. Warunkiem rozwoju staje się społeczna równowaga i więcej humanizmu w życiu gospodarczym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 641-650
Keywords: zmiana gospodarcza; kryzys; nierównowaga gospodarcza; nierówności społeczne; gospodarka; rola ekonomii; wartości społeczne