Procesy modernizacji gospodarki regionu Podkarpacia - Smoleń, Marek (Process of Economy Modernization in Podkarpacki Region, 2010)
Procesy globalizacyjne wywierają coraz większy wpływ na gospodarki narodowe poszczególnych krajów. Dynamika wzrostu produktu światowego od zawsze jest silnie skorelowana ze wzrostem gospodarek narodowych krajów silnych ekonomicznie. Wskaźnik PKB na mieszkańca przedstawia realny poziom ekonomiczny gospodarek i informuje o różnicach w jakości życia między regionami i krajami na świecie. Fakty te tworzą zagrożenie nie tylko dla ekonomicznej równowagi globalnej, ale także dla bezpieczeństwa narodów. Ludzkie zachowania zwiększają stopień przewidywalności procesów gospodarczych, stwarzając warunki do racjonalnego działania i wzrostu produktywności. W ten sposób uwidacznia się związek z kategorią konkurencyjności terytorialnej, której podstawą jest efektywność wykorzystania zasobów i potencjałów wzrostu przekładająca się na poziom PKB per capita.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 651-668
Keywords: rozwój; proces; gospodarka; modernizacja; region