Rola gospodarki niemieckiej w kształtowaniu wartości światowych przepływów kapitału - Stawicka, Magdalena Kinga (Role of German Economy in the World-Scale Capital Flow Shaping, 2010)
Pod względem skumulowanej wartości bezpośrednich inwestycji zagranicznych na koniec roku 2007 Niemcy osiągnęły wartość 629 mld dolarów dla napływu BIZ (6. miejsce na świecie - 4,1-procentowy udział w tworzeniu skumulowanej wartości dla całego świata) oraz 1235 mld dolarów dla odpływu kapitału zagranicznego, co dało im 4. miejsce na świecie, po Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz Francji. Celem niniejszego artykułu jest próba oceny znaczenia gospodarki niemieckiej w kształtowaniu światowych przepływów kapitałowych na podstawie danych statystycznych dotyczących bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Analizie poddane zostały wartości BIZ napływające do omawianej gospodarki oraz zobrazowana została skala zjawiska inwestowania za granicą firm niemieckich od początku lat 70. aż do końca roku 2007.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 712-720
Keywords: Niemcy; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; napływ/odpływ BIZ; przepływ kapitałowy