Zachłanność inwestorów jako istotny element powstawania tzw. bąbli spekulacyjnych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Szlichciński, Krzysztof (Investors' Greed as a Crucial Factor for Creating Speculative Bubbles on the Warsaw Stock Exchange, 2010)
Przedmiotem analizy jest próba zdefiniowania symptomów tworzenia się tzw. bąbli spekulacyjnych jako efektu nadmiernych oczekiwań inwestorów. Na GPW w Warszawie w latach 2004-2007 miał miejsce pozytywny trend, i podstawowe indeksy wykazały wysoki wzrost. Wysoka dynamika cen akcji nie była bezpośrednio powiązana ani ze wzrostem gospodarczym, ani z zauważalną, choć o wiele mniej dynamiczną, poprawą kondycji finansowej wybranej próby spółek notowanych na GPW. Podobny brak racjonalnego uzasadnienia zaobserwowano w odniesieniu do silnego odwrócenia tych pozytywnych trendów w 2008 r. Autor podjął próbę zastosowania dwóch wskaźników wczesnego ostrzegania o tworzeniu się bąbla spekulacyjnego: wskaźnika produktywności spółki i zachłanności inwestorów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 740-751
Keywords: bąble spekulacyjne; oczekiwania inwestorów; nadmierna wartość akcji