To, co mierzysz, jest tym, co cenisz, i vice versa : czy poziom konsumpcji indywidualnej jest lepszą miarą celu polityki ekonomicznej niż produkt krajowy brutto? - Świetlicki, Mariusz (What You Measure Is What You Value, and Vice Versa : Whether the Level of Individual Consumption Expenditures Can Be a Better Measure for the Economic Policy Goal than the Gross Domestic Product, 2010)
Chcąc ocenić zmiany zachodzące w naszej rzeczywistości, także gospodarczej, posługujemy się różnego rodzaju miarami, parametrami, wskaźnikami, indeksami. Dzięki nim staramy się ubrać rzeczywistość w ramy, które łatwiej ogarnąć percepcją, a przy tym umożliwić porównania i odniesienia, a także wyznaczać cele polityki ekonomicznej. W artykule porównuję najczęściej używaną obecnie miarę celu polityki ekonomicznej - PKB z indywidualnymi wydatkami konsumpcyjnymi jako możliwą do zastosowania alternatywą. Przeprowadzam krótką krytyczną analizę wykorzystywanych w praktyce miar produkcji i dobrobytu. Następnie, na podstawie dostępnych danych statystycznych dla USA, Chin i UE, analizuję różnice w poziomie zmian PKB i indywidualnych wydatków konsumpcyjnych na przestrzeni lat. Zwracam uwagę na znaczące różnice między tymi miernikami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 762-775
Keywords: PKB; wydatki konsumpcyjne; miary dobrobytu społecznego