Audyt wewnętrzny w jednostce samorządu terytorialnego na przykładzie gminy miasto Szczecin - Tomaszewski, Marek (Internal Audit in a Local Government Entity : Case Study of the City of Szczecin, 2010)
Kwestie audytu wewnętrznego i zarządzania ryzykiem w sektorze publicznym po raz pierwszy zostały uregulowane przepisami prawnymi w 2001 r. W chwili obecnej, tj. w pierwszej połowie 2010 r., w Szczecinie obowiązuje zarządzenie Prezydenta Miasta nr 294/07 z 30 maja 2007 r., regulujące te zagadnienia. W skład tego zarządzenia wchodzą załączniki: Statut audytu wewnętrznego i Księga procedur audytu wewnętrznego. Statut audytu wewnętrznego w gminie Miasto Szczecin określa m.in. jego cele i zakres, natomiast Księga procedur audytu wewnętrznego stanowi zbiór zasad i trybów jego prowadzenia w gminie Miasto Szczecin. Dokumentami, które informują o tym, czym będzie zajmował się audyt wewnętrzny i jakie są jego efekty, są: plan audytu na dany rok i sprawozdanie z jego wykonania za dany rok.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 790-804
Keywords: audyt wewnętrzny; zarządzanie ryzykiem; regulacje dotyczące audytu