Nadzór korporacyjny a kryzys gospodarczy - Urbanek, Piotr (Economic Crisis and Its Implication for Corporate Governance, 2010)
Poszukując źródeł obecnego kryzysu gospodarczego, trzeba zwrócić uwagę na jeden z obszarów, który stał się przedmiotem szczególnej uwagi, a mianowicie na mechanizmy nadzoru korporacyjnego. Na wpływ niewłaściwych standardów nadzoru nad spółkami zwrócono po raz pierwszy uwagę w kontekście skandali korporacyjnych z okresu 2000-2002. Wśród obszarów, w których wprowadzone zostały daleko idące zmiany, znalazły się m.in.: polityka wynagradzania czołowych funkcjonariuszy spółek, standardy sprawozdawczości finansowej i audytu finansowego, zadania rad spółek. W artykule przedstawiono, w jakim stopniu reforma systemu nadzoru korporacyjnego, zainicjowana na początku obecnego wieku, miała wpływ na przebieg obecnego kryzysu gospodarczego oraz jakie działania zostały lub zostaną podjęte w celu dalszego usprawniania standardów nadzoru.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 805-820
Keywords: kryzys gospodarczy; reformy systemu nadzoru korporacyjnego