Zasoby mieszkaniowe Polski W latach 2007-2009 i bariery ich rozwoju - Wiśniewska, Sylwia; Wiśniewski, Kamil (Residential Resources of Poland in the Years 2007-2009, 2010)
Celem artykułu jest identyfikacja zmian zachodzących w zasobach mieszkaniowych Polski w latach 2007-2009. Artykuł przedstawia ważniejsze dane na temat zasobów mieszkaniowych w naszym kraju, takie jak: liczba mieszkań, przeciętna liczba izb przypadających na jedno mieszkanie, przeciętna powierzchnia użytkowa jednego mieszkania, wyposażenie mieszkań w instalacje (wodociąg, centralne ogrzewanie, gaz z sieci, ciepła woda dostarczana centralnie). W artykule zawarto również dane statystyczne o efektach budownictwa mieszkaniowego w Polsce. Artykuł prezentuje ponadto bariery rozwoju zasobów mieszkaniowych i sposoby ich pokonywania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 838-851
Keywords: mieszkanie; zasoby mieszkaniowe; bariery rozwoju