Wykorzystanie wsparcia finansowego z Unii Europejskiej przez rolników-przedsiębiorców - Zając, Dariusz (The Utilization of Financial Support from the European Union by Farmers-Businessmen, 2010)
W artykule dokonano oceny aktywności rolników-przedsiębiorców w zakresie wykorzystania wsparcia finansowego z Unii Europejskiej w latach 2002-2006 w regionie południowo- wschodniej Polski. Badania wykazały, że rolnicy-przedsiębiorcy są bardzo aktywni w pozyskiwaniu środków finansowych z Unii Europejskiej. Wykorzystanie tego wsparcia w dużej mierze zależy jednak od takich cech, jak: wiek i wykształcenie rolnika, powierzchnia i siła ekonomiczna gospodarstwa rolnego oraz rodzaj prowadzonej działalności pozarolniczej i jej znaczenie dla utrzymania rodziny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 887-896
Keywords: rolnicy-przedsiębiorcy; wsparcie finansowe; Unia Europejska