Ekonomia społeczna w rozwoju regionalnym i lokalnym - Łobocki, Józef (Social Economy in Regional and Local Development, 2010)
Kapitał społeczny jest bardzo ważnym czynnikiem rozwoju ekonomii społecznej, natomiast organizacje ekonomii społecznej przez swoją działalność pomnażają zasoby kapitału. Należy podkreślić, że organizacje ekonomii społecznej nie są sprzeczne z gospodarką rynkową i prywatną własnością, a wręcz przeciwnie - są korzystnym ich uzupełnieniem. Organizacje ekonomii społecznej z definicji mają lokalny charakter, co sprawia, że ich działalność przez zakorzenienie w społeczeństwie skutecznie pobudza rozwój lokalny i regionalny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 21-30