Rola gmin w kreowaniu lokalnej przedsiębiorczości w gminie - Olesiński, Zbigniew (Role of Communes in the Creation of Their Local Entrepreneurship, 2010)
W ramach programu finansowego z Europejskiego Funduszu Społecznego zespół z Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach przebadał 100 gmin i 300 przedsiębiorstw. Badania wykazały, że mimo wzrostu zainteresowania intensywnymi czynnikami rozwoju gmin i przedsiębiorstw znaczna część z nich nadal w praktyce wykorzystuje czynniki ekstensywne (niski koszt siły roboczej, wzrost skali produkcji itd.). W strategii rozwoju gmin i przedsiębiorstw dominuje oczekiwanie pojawienia się czynników egzogenicznych rozwoju (niższe podatki, publiczna pomoc finansowa), rzadziej upatruje się znaczenia czynników endogenicznych (poprawa jakości, wprowadzenie nowych produktów i usług).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 58-69