Przyszłość partnerstw lokalnych w Polsce - ocena i rekomendacje zmian w ich funkcjonowaniu - Ziomek, Agnieszka (Future of Local Partnership in Poland - Evaluation and Recommendation of Their Activity, 2010)
Głównym przedmiotem rozważań w opracowaniu jest przyszłość partnerstwa lokalnego w Polsce. W odniesieniu do przyszłości partnerstw lokalnych (PL) niezbędna jest zmiana dotychczasowych zasad działania PL, by wyniki przez nie uzyskane były wymierne w sferze gospodarczej i realnie przyczyniały się do postępu rozwoju lokalnego. Zmiana zasad działania powinna polegać na "ekonomizacji" metody działania partnerstwa lokalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 90-96