Marketing terytorialny - pojęcie, klasyfikacja i oddziaływanie w aspekcie teoretycznym i praktycznym - Żukrowska-Witek, Anna (Territorial Marketing - Concept, Classification and Influence in Theoretical and Practical Aspects, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest uporządkowanie wiedzy na temat pojęcia marketingu przestrzennego. Definicji tej dziedziny nauki jest bardzo wiele i nie zawsze są one spójne, zgodne i jednoznaczne. W pracy tej zostały zaprezentowane najpowszechniejsze definicje marketingu terytorialnego. Tłumaczenia marketingu w ujęciu ogólnym stanowiły podstawę klasyfikacji. Dalsza część artykułu przedstawia podstawowe sfery oddziaływania tej odmiany marketingu, a także relacje wymienne pomiędzy grupami docelowymi i powiązanie z innymi dyscyplinami marketingowymi. Podsumowaniem artykułu jest studium przypadku, w którym zaprezentowano analizę przeprowadzonych przez województwo śląskie dwóch ostatnich kampanii promocyjnych regionu i siłę ich oddziaływania (wpływ) na podstawowe sektory gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 97-108