Identyfikacja stopnia zagrożenia ubóstwem w ujęciu wielowymiarowym - Dudek, Hanna; Landmesser, Joanna (A Multidimensional Approach to Identification of Poverty, 2010)
Celem pracy była analiza wielowymiarowego ubóstwa polskich gospodarstw domowych. Podstawę prezentowanych wyników stanowiły dane z badań budżetów gospodarstw domowych realizowanych przez GUS w 2006 r. W pracy zastosowano podejście oparte na teorii zbiorów rozmytych, umożliwiające określenie stopnia zagrożenia przynależnością do sfery ubóstwa bez konieczności wyznaczania granicy ubóstwa. W efekcie wyznaczono syntetyczny miernik o wartościach z przedziału [0,1], określający przynależność analizowanych gospodarstw domowych do sfery ubóstwa. W celu wyjaśnienia kształtowanie się wartości tego miernika zastosowano model.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 144-152