Dobór zmiennych do modelu regresyjnego zbudowanego za pomocą wybranych metod nieparametrycznych - Trzęsiok, Joanna (Variable Selection for Regression Model Built with the Use of Chosen Nonparametric Methods, 2010)
W artykule poruszony został problem doboru zmiennych objaśniających do modelu regresyjnego, zbudowanego za pomocą wybranych nieparametrycznych metod regresji: POLYMARS oraz PPR. Przedstawione i porównane zostały dwie procedury selekcji zmiennych: eliminacja pojedynczych zmiennych oraz eliminacja blokiem. Wyniki przeprowadzonych analiz pokazują, że zastosowanie redukcji liczby zmiennych prowadzi do uzyskania modeli mniej złożonych i charakteryzujących się mniejszymi wartościami błędu średniokwadratowego niż modele zbudowane na komplecie zmiennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 172-180