Wykorzystanie metody majoryzacji funkcji dopasowania w modelach różnic indywidualnych - Zaborski, Artur (The Application of Majorization Algorithm for Badness-of-Fit Measure in Individual Differences Models, 2010)
Majoryzacja jest metodą o charakterze iteracyjnym aproksymującą minimalne wartości funkcji STRESS. Celem artykułu jest prezentacja metodologii skalowania różnic indywidualnych za pomocą metody majoryzacji. Podejście to nosi nazwę SMACOF i jest realizowane w środowisku R. Na zakończenie zaprezentowano przykład, w którym wykorzystano funkcję smacof IndDiff pakietu smacof.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 181-189