Rozmyta klasyfikacja k-średnich dla danych symbolicznych interwałowych - Pełka, Marcin (Fuzzy c-Means Clustering for Symbolic Data, 2010)
Artykuł przedstawia adaptacyjną i nieadaptacyjną klasyfikację k-średnich dla danych symbolicznych. Obydwie te metody znajdują zastosowanie wyłącznie dla interwałowych zmiennych symbolicznych. W artykule przedstawiono także typy zmiennych symbolicznych.W części empirycznej zastosowano nieadaptacyjną klasyfikację A-średnich dla przykładowych danych symbolicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 190-196