Metody selekcji zmiennych symbolicznych w zagadnieniach klasyfikacji - Pełka, Marcin; Wilk, Justyna (Methods of Selecting Symbolic Variables for Clustering Problems, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie i porównanie dwóch metod selekcji zmiennych w analizie danych symbolicznych tj. metody grafowej Ichino oraz modyfikacji metody HINoV. W artykule przedstawiono podstawowe pojęcia z zakresu analizy danych symbolicznych wraz z możliwymi metodami selekcji zmiennych symbolicznych. W części empirycznej porównano wyniki badań symulacyjnych na przykładzie danych wygenerowanych za pomocą procedury cluster.Gen z pakietu cluster.Sim dla programu R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 216-223