Analiza danych o preferencjach z wykorzystaniem mikroekonometrycznych modeli kategorii nieuporządkowanych i programu R - Bąk, Andrzej (Preferences Data Analysis Using Microeconometric Unordered Response Models and R Program, 2010)
Celem artykułu jest wskazanie możliwości wykorzystania wybranych mikroekonometrycznych modeli zmiennych o wartościach nieuporządkowanych w badaniach preferencji konsumentów oraz prezentacja przykładów badań empirycznych. Omówiono wielomianowy, warunkowy oraz mieszany model logitowy i przedstawiono przykłady ich wykorzystania w analizie danych o preferencjach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 231-238