Pomiar i ocena jakości usług edukacyjnych z zastosowaniem rozmytej metody SERVQUAL - Jefmański, Bartłomiej (Measurement and Evaluation of Service Quality by Applying Fuzzy SERVQUAL Method, 2010)
Metoda SERVQUAL to jedna z częściej stosowanych metod w pomiarze i ocenie jakości usług. Celem opracowania było zaprezentowanie modyfikacji tej metody polegającej na zastosowaniu liczb rozmytych. Przeprowadzone badanie empiryczne umożliwiło scharakteryzowanie metodologii rozmytej metody SERVQUAL.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 247-257