Segmentacja i profilowanie regionów europejskich z wykorzystaniem metod klasyfikacji - Sobczak, Elżbieta (Segmentation and Profiling of European Regions by Means of Implementing Classification Methods, 2010)
Celem opracowania jest segmentacja regionów UE, bazująca na koncepcji analizy portfelowej z wykorzystaniem metod klasyfikacji i analizy dyskryminacyjnej. Podstawę badań stanowią wyniki segmentacji regionalnej ze względu na poziom i dynamikę rozwoju gospodarczego, bazujące na podziale krajów UE na jednostki administracyjne NUTS-2. Zestaw kandydatek na zmienne profilowe obejmuje wybrane wskaźniki konkurencyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 258-267