Wykorzystanie statystycznej analizy danych do tworzenia grup strategicznych wśród otwartych funduszy emerytalnych - Staniec, Iwona; Chybalski, Filip (The Use of Statistical Data Analysis to Create Strategic Groups among the Open Pension Funds, 2010)
W pracy zostały przedstawione wyniki badań dotyczące identyfikacji grup strategicznych w OFE, zgodnie z teorią grup strategicznych. Celem pracy jest analiza statystyczna wybranych zmiennych charakteryzujących poszczególne wymiary strategii reprezentujące 14 działających funduszy OFE w latach 1999-2008. W badaniach empirycznych grupowania OFE w grupy strategiczne wykorzystana została metoda Warda z indeksem spójności grup w postaci indeksu Calińskiego-Harabasza. Podział OFE na grupy strategiczne stwarza możliwość oceny siły zależności oddziaływań określonych wymiarów strategicznych na sytuację funduszu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 268-275