Klasyfikacja systemów emerytalnych krajów UE i EFTA - Mikulec, Artur (The Classification of Pension Systems of the EU and EFTA Countries, 2010)
W artykule zaprezentowano wyniki klasyfikacji efektywności systemów emerytalnych z wykorzystaniem danych statystyki publicznej dla 27 krajów UE i EFTA w latach 2005-2006. Omówiono rezultaty różnych metod analizy skupień, tj. aglomeracyjnych, k-średnich, k-medoidów (РАМ), podejmując próbę wyboru właściwej klasyfikacji systemów emerytalnych. Przedstawiono pozycję polskiego systemu emerytalnego na tle innych analizowanych krajów oraz grupy systemów podobnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 276-285