Zastosowanie miar pozycyjnych do badania relacji między zróżnicowaniem a dokładnością klasyfikacji w podejściu zagregowanym w taksonomii - Rozmus, Dorota (Applying of Position Measures for Study of Relationship between Diversity and Accuracy in Cluster Ensemble, 2010)
Dotychczas podejście wielomodelowe z dużym powodzeniem stosowane było w dyskryminacji i regresji w celu podniesienia dokładności predykcji. W ostatnich latach analogiczne propozycje pojawiły się w taksonomii, aby zapewnić większą poprawność i stabilność wyników klasyfikacji. Ważnym czynnikiem przyczyniającym się do sukcesu podejścia wielomodelowego jest zróżnicowanie elementów wchodzących w skład klasyfikacji zagregowanej. Zasadniczym celem badania jest próba zastosowania miar pozycyjnych w zaproponowanych dotąd miernikach zróżnicowania [Hadjitodorov, Kunchcva, Todorova 2006] do zbadania relacji, jakie zachodzą między poziomem zróżnicowania klasyfikacji składowych a jakością klasyfikacji zagregowanej w podejściu wielomodelowym w taksonomii oraz porównanie wyników z dotychczas stosowanymi sposobami badania tych relacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 286-295