Zastosowanie samouczącej się sieci neuronowej typu SOM w analizie koszykowej - Migdał-Najman, Kamila (The Application of Neural Network Self Organizing Map (SOM) in Market Basket Analysis, 2010)
Analiza koszykowa jest metodą identyfikacji kombinacji produktów nabywanych razem. Pozwala na wykrywanie powtarzających się, ukrytych powiązań w postaci prostych reguł asocjacyjnych. Jest podstawowym narzędziem analitycznym stosowanym w marketingu detalicznym pomocnym w podejmowaniu wiciu decyzji biznesowych. W artykule zaprezentowano możliwości samouczącej się sieci neuronowej typu SOM w poszukiwaniu wzorców zakupowych klientów i podjęto nad nimi dyskusję. Na szczególną uwagę zasługuje również metoda wizualizacji decyzji zakupowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 305-315