Próba wykorzystania podejścia wielomodelowego w klasyfikacji jednostek samorządowych - Batóg, Jacek (The Application of a Multi-Model Approach in Classification of Administrative Units, 2010)
W artykule podjęta została próba zweryfikowania hipotezy o uzyskiwaniu zadowalających efektów procesu agregacji modeli dyskryminacyjnych w przypadku bardzo małej liczebności prób uczących. Poszczególne modele bazowe budowane były przez rzutowanie na podprzestrzenie zmiennych objaśniających. W procesie agregacji zastosowana została architektura równoległa procesu agregacji wykorzystująca macierz wektorów prawdopodobieństw a posteriori i łączenie wyników predykcji za pomocą metody sumy. Rozważania teoretyczne zobrazowane zostały analizą porównawczą błędów predykcji uzyskiwanych w klasyfikacji jednostek samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 344-350