Wykorzystanie mieszanek modeli GLM do oceny kryteriów konwergencji - Gatnar, Eugeniusz; Witek, Ewa (The Use of Mixture of GLM Models in Evaluation of Convergence Criteria, 2010)
Celem artykułu jest weryfikacja i ocena ważności kryteriów wejścia poszczególnych państw do strefy euro, sformułowanych w traktacie z Maastricht. W tym celu zostały wykorzystane mieszanki modeli GLM. Mieszanki tych modeli stosowane są w przypadku zbiorów niejednorodnych lub wówczas, gdy zbiór obserwacji charakteryzuje się nadmiernym rozproszeniem, będącym wynikiem np. pominięcia jednej z ważnych zmiennych objaśniających.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 360-367