Eksploracyjna analiza ofert z rynku nieruchomości - Grabowski, Mariusz; Lula, Paweł (Exploratory Analysis of Sell Offers in Real Estate Market, 2010)
Zasadniczym celem pracy jest przedstawienie metody pozyskiwania informacji z nieustrukturyzowanych tekstowych ofert sprzedaży mieszkań. Zrealizowany proces badawczy składał się z następujących etapów: pozyskanie tekstów ofert z branżowego serwisu WWW, pozyskanie informacji za pomocą reguł zdefiniowanych w języku JAPE, przekształcenie pozyskanych zapisów do postaci tabelarycznej, realizacja obliczeń. Uzyskane w ten sposób informacje posłużyły do przeprowadzenia analizy krakowskiego rynku mieszkaniowego w 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 368-376