Wykorzystanie metodyki porządkowania liniowego do określania wartości rynkowej nieruchomości - Pawlukowicz, Roman (The Use of Linear Ordering in Determining Market Value of Real Estate, 2010)
W artykule przedstawiona jest propozycja nowej niestosowanej obecnie w polskiej praktyce wyceny nieruchomości, a co więcej, niedyskutowanej nawet w literaturze teorii wyceny nieruchomości metody, która w naturalny sposób odwzorowuje zachowanie racjonalnych inwestorów w nieruchomości. Zasadnicze elementy proponowanego sposobu wyceny rynkowej bazują na metodach statystycznej analizy wielowymiarowej z zakresu porządkowania liniowego obiektów opisanych zmiennymi (cechami rynkowymi) mierzonymi tylko na skali porządkowej, opartych na uogólnionej mierze odległości GDM.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 377-385