Dyskryminacja za pomocą modelu reguł łączonych - Kubus, Mariusz (Discrimination Using Rule Ensembles, 2010)
Podejście wielomodelowe okazało się jednym z najskuteczniejszych narzędzi dyskryminacji. Friedman i Popescu [2005] zaproponowali wykorzystanie w charakterze funkcji bazowych reguły klasyfikacji postaci "jeśli koniunkcja warunków, to klasa". Metoda zaimplementowana w algorytmie RuleFit łączy idee podejścia wielomodelowego, indukcji reguł oraz regularyzowanej regresji liniowej. Celem artykułu jest zweryfikowanie jakości klasyfikacji na danych rzeczywistych oraz zbadanie wybranych własności algorytmu RuleFit.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 415-422