O zastosowaniu metody rekurencyjnego podziału w analizie przeżycia - Misztal, Małgorzata (On the Use of Recursive Partitioning Method in Survival Analysis, 2010)
Analiza przeżycia obejmuje metody analizy danych, w których badaną zmienną jest czas do pojawienia się danego zdarzenia (czas przeżycia). Do najpopularniejszych metod analizy czasów przeżycia należą krzywe przeżycia Kaplana-Meicra oraz model proporcjonalnego hazardu Coksa. Alternatywą dla tych metod może być metoda rekurencyjnego podziału. W artykule przedstawiono wyniki zastosowania pojedynczych i zagregowanych modeli drzew przeżycia (survival trees) do analizy czasów przeżycia pacjentów ze schorzeniami kardiologicznymi oraz przybliżono możliwości wykonywania niezbędnych obliczeń z wykorzystaniem środowiska R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 423-431