Analiza wrażliwości klasyfikacji obiektów na założenia metodologiczne - Komuda, Marta; Chodakowska, Ewa (Analysis of Sensitivity and Object Clasification in Given Methodology, 2010)
W artykule dokonano analizy wrażliwości jednego z najbardziej popularnych rankingów szkół wyższych w Polsce rankingu "Perspektyw" i "Rzeczpospolitej" na założenia metodologiczne. W tym celu, na podstawie opublikowanych w 2009 r. danych dotyczących dziewięćdziesięciu klasyfikowanych uczelni, skonstruowano 5 nowych rankingów, z różną kombinacją wag i kryteriów. Na koniec dokonano porównania otrzymanych wyników z oryginalnymi. Przeprowadzone analizy dowodzą, że klasyfikacja obiektów na podstawie tych samych danych nie jest istotnie wrażliwa na założenia metodologiczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 439-447