Wykorzystanie analizy korespondencji w badaniu uzależnień od środków psychoaktywnych - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka (Making Use of Correspondence Analysis in Studying Addictions to Psychoactive Stimulants, 2010)
W pracy podjęto próbę zastosowania analizy korespondencji do zjawisk z zakresu medycyny w analizie informacji dotyczących osób uzależnionych od różnych środków psychoaktywnych. Dane zostały zebrane w jednym z ośrodków leczenia uzależnień w Szczecinie. Głównym celem badania było wykrycie powiązań między zmienną określającą rodzaj środka psychoaktywnego a zmiennymi o charakterze społeczno-demograficznym. Podjęto także próbę odpowiedzi na pytanie, czy istnieją zależności między rodzajem zażywanego środka psychoaktywnego a takimi zmiennymi, jak: wiek inicjacji narkotykowej, długość okresu zażywania, uzależnienie od innych środków (alkohol, papierosy).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 456-463