Struktura wymiany handlowej a poziom konkurencyjności eksportu krajów UE - Salamaga, Marcin (The Structure of Trade and the Level of Export Competitiveness in the EU Countries, 2010)
Międzynarodowa wymiana handlowa jest ważnym elementem rozwoju gospodarczego Unii Europejskiej. Problematyka z nią związana wydaje się szczególnie interesująca ze względu na ciągłe poszerzanie UE o nowe państwa, co sprzyja zmianom kierunków i natężenia handlu pomiędzy krajami członkowskimi UE. Głównym celem artykułu jest porównanie struktury towarowej i przestrzennej eksportu oraz importu krajów UE. Wykorzystując taksonomiczne metody analizy danych, dokonano grupowania państw członkowskich UE ze względu na podobieństwo struktury wartości eksportu na warunkach FOB (Free On Board klauzula międzynarodowych reguł handlu, w myśl której sprzedający ponosi koszty załadunku towarów na statek, a ryzyko zostaje przeniesione na kupującego w momencie, kiedy towary przekroczą burtę statku).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 473-482