Zgodność rankingów jednostek sektora edukacji uzyskanych za pomocą metody obwiedni danych - Chodakowska, Ewa; Komuda, Marta (The Constancy of Education Sector Units Rankings in Data Envelopment Analysis (DEA), 2010)
W artykule zbadano zgodność rankingów uzyskanych za pomocą metody obwiedni danych (DEA). Na podstawie eksperymentu, którego podstawą było badanie uporządkowania białostockich gimnazjów, można powiedzieć, że trafna ocena względnej efektywności szkół metodą DEA zależy w dużym stopniu od poprawnego doboru zmiennych i właściwego wyboru modelu. Problem negatywnego wpływu złej specyfikacji modelu na indywidualne wartości efektywności poszczególnych jednostek jest bardziej istotny w przypadku pominięcia istotnej zmiennej niż uwzględnienia zmiennej nadmiarowej. Metoda DEA wykazała wysoką odporność na różną skalę wielkości czy wprowadzanie informacji skorelowanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 492-500