Rola działań marketingowych samorządów lokalnych w rozwoju turystyki na przykładzie województwa pomorskiego - Wanagos, Marzena (Role of Marketing Activities of Local Governments in the Development of Tourism on the Example of Pomorskie Voivodeship, 2010)
Za zastosowanie metod marketingu w rozwoju lokalnym i regionalnym odpowiadają organy administracyjne zarządzające danym wycinkiem przestrzeni, czyli w praktyce najczęściej organy administracji państwowej lub samorządowej gmin, powiatów i regionów. Działania marketingowe, mimo że są tylko jednym ze składników zarządzania terytorialnego, odgrywają szczególną rolę w rozwoju turystyki. Przykład województwa pomorskiego wskazuje na przewagę minimalistycznego podejścia do marketingu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 109-118