Rola wizerunku we wzroście gospodarczym i rozwoju - Nawrocka, Elżbieta (Role of Image in Economic Growth and Development, 2010)
Celem artykułu jest przegląd myśli ekonomicznej na temat wzrostu i rozwoju gospodarczego, a także zidentyfikowanie znaczenia wizerunku w tym procesie. Artykuł jest wynikiem krytycznej analizy literatury, obserwacji własnych i syntezy w dziedzinie roli zasobów niematerialnych w rozwoju gospodarczym. W niniejszym opracowaniu egzemplifikacja mechanizmów oddziaływania wizerunku na wzrost i rozwój społeczno-gospodarczy jest przedstawiona na poziomie regionalnym, lokalnym i mikroekonomicznym w dziedzinie turystyki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 119-127