Możliwości rozwoju klastrów na terenie województwa dolnośląskiego - Zbadyński, Mariusz (Clusters Development Possibility in Lower Silesia Voivodeship, 2010)
Różne definicje klastrów przemysłowych pozwalają na wyznaczenie różnorodnych metod badania klastrów. Najczęściej stosowane metody bazują na metodach ilościowych, uwzględniając współczynnik lokalizacji oraz analizę input-output. Zdecydowana większość badaczy uważa jednak, że dla prawdziwej identyfikacji klastrów niezbędne jest rozszerzenie analizy ilościowej o analizę jakościową. Wykorzystanie analizy jakościowej pozwoli na potwierdzenie wyników analizy ilościowej oraz pozwoli na wyszukanie klastrów, które w wyniku metod ilościowych mogłyby być pominięte.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 128-137