O badaniu struktury funkcjonalnej w kontekście rozwoju lokalnego na przykładzie gminy Marciszów - Zawierucha, Stefan (Functional Structure Research in the Context of Local Development on the Example of the Marciszów Commune, 2010)
W artykule autor podjął temat badania niektórych czynników struktury funkcjonalnej wiejskiej gminy Marciszów. Gmina ta szczególnie dotkliwie odczuła upadek przemysłu w początkach przeobrażeń systemowych, jakie dokonały się na przełomie lat 90. Przemysł jednak, chociaż inne jego gałęzie, zaczyna się odradzać. Obecnie trudno jest wyłonić funkcję dominującą, wobec czego gmina cechuje się mieszanymi funkcjami. Wskazano tu na możliwości rozwoju gminy. Jest to rozwój wielofunkcyjny, ukierunkowany na dalszy rozwój przemysłu, ale także turystyki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 149-156