Lokalna polityka przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych (studium przypadków wybranych powiatów) - Piepiora, Zbigniew (Local Policy of Counteracting the Results of Natural Disasters (Case Studies of Chosen Counties), 2010)
W niniejszym artykule przybliżono problematykę lokalnej polityki przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych. Prowadzenie polityki dotyczącej katastrof naturalnych pozwala minimalizować skutki ich wystąpienia. Autor ilustruje to zagadnienie przykładami wybranych powiatów neutralnych oraz specyficznych - górskiego i nadmorskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 167-177