Holding jako forma organizacji i świadczenia usług komunalnych - Stachowicz, Monika (Holding as a Form of Organization and Provision of Municipal Services, 2010)
Organizacja usług komunalnych należy do zadań własnych gminy, natomiast ich świadczeniem mogą zajmować się zarówno podmioty gminne, jak i przedsiębiorstwa prywatne. Stosunkowo nową i mało popularną formą organizacji i świadczenia usług komunalnych w Polsce jest holding komunalny (grupa kapitałowa). Obecnie w naszym kraju funkcjonują trzy takie przedsiębiorstwa. W artykule przedstawiono teoretyczne podstawy tworzenia holdingów oraz charakterystykę funkcjonujących w Polsce holdingów komunalnych. Omówiona została ich struktura, forma własności oraz zakres działania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 199-207