Kształtowanie się dochodów majątkowych jednostek samorządu terytorialnego w latach 2007-2008 - Sekuła, Alicja (Formation of Property Revenues of Local Self-Government Entities in the Years 2007-2008, 2010)
Dochody majątkowe to nowa kategoria dochodów jednostek samorządu terytorialnego, wprowadzona przez zmianę ustawy o finansach publicznych pod koniec roku 2006, która zaczęła obowiązywać od roku 2007. Z założenia przekształcane powinny być w wydatki majątkowe. W części teoretycznej artykułu przeanalizowano dochody majątkowe z punktu widzenia ich własności i miejsca w strukturze dochodów ogółem. W części empirycznej przebadano wielkości dochodów i wydatków majątkowych, ich wzajemne relacje w odniesieniu do różnych szczebli jednostek samorządu terytorialnego, a także udział tych dochodów w dochodach ogółem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 248-256