Poziom i struktura zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - Sierak, Jacek (Level and Structure of the Debt of Local Government Units in Poland, 2010)
Występujący zakres potrzeb inwestycyjnych oraz ograniczoność własnych środków budżetowych wymaga sięgania po instrumenty rynku dłużnego. Tendencja ta jest wyraźnie widoczna w gospodarce finansowej jednostek samorządu terytorialnego. W ostatnich latach dochody zwrotne były istotnym źródłem finansowania inwestycji komunalnych. Wśród wykorzystywanych instrumentów dominowały kredyty długoterminowe i obligacje komunalne. Zmniejszyła się liczba jednostek o wysokim poziomie zadłużenia, nastąpiła ogólna poprawa jego wskaźników. Można także mówić o wzroście efektywności gospodarowania długiem. Istotnym problemem jest natomiast konstrukcja wskaźników ekonomicznej oceny poziomu zadłużenia poszczególnych jednostek samorządowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 257-268