Zarządzanie małym przedsiębiorstwem - Palińska, Joanna (Small Business Management, 2023)
Artykuł dotyczy możliwości działania i rozwoju małego przedsiębiorstwa. Jego celem jest omówienie stanu wiedzy dotyczącej zarzadzania małą firmą. W opracowaniu podsumowano najważniejsze informacje związane ze specyfiką małego przedsiębiorstwa i rozwojem tych podmiotów. Przedstawiono różnicujące aspekty związane z rodzajami działalności gospodarczej realizowanymi w Polsce oraz źródłami finansowania działalności małych przedsiębiorstw. Jako metodę badawczą wykorzystano przegląd literatury naukowej i publikacji prawnych. W artykule podsumowano zagadnienia teoretyczne i praktyczne związane z zarządzaniem małym przedsiębiorstwem, ważne dla młodych, debiutujących przedsiębiorców, którzy planują założenie swojej firmy.
s. 132-145
Keywords: mała firma; mełe przedsiębiorstwo; przedsiębiorstwo; zarządzanie; biznes; zarządzanie przedsiębiorstwem; small company; small business; business; management; business management