Budowanie zespołu oraz work-life balance w pracy zdalnej menedżerów projektów w firmie Softserve - Zhupanyk, Marharyta (Team Building and Work-Life Balance during Remote Work of Project Managers at SoftServe, 2023)
Praca zdalna stała się w ostatnich latach standardem, dlatego menedżerowie projektów powinni dostosowywać metodykę zarządzania projektami do nowych realiów biznesowych. Wraz ze zmianą warunków pracy ewoluowało również postrzeganie work-life balance. Celem artykułu jest identyfikacja wyzwań związanych z budowaniem zespołu projektowego online oraz ocena work-life balance menedżera projektu w pracy zdalnej w przedsiębiorstwie SoftServe. Analiza uzyskanych wyników badań wskazuje, że budowanie zespołów online nie jest niczym nowym i każdy już wypracował swoje metody oraz podejścia, które się sprawdzają w nowej rzeczywistości. Dla zbudowania zgranego zespołu online bardzo ważny jest dobór członków zespołu oraz kompetencje miękkie menedżera projektu. Przy budowaniu nowego zespołu w trybie pracy zdalnej menedżerowie projektów muszą zwracać większą uwagę na ustalanie granic między życiem prywatnym a pracą – w odniesieniu zarówno do siebie, jak i do zespołu.
s. 163-176
Keywords: work-life balance; budowanie zespołu; menedżer projektu; praca zdalna; team building; project manager; remote work