Uniwersytety trzeciego wieku jako nowa forma nauczania technologii informacyjnych - Chomiak-Orsa, Iwona (The University of the Third Age as a New Form of Teaching Information Technology, 2010)
Uniwersytety trzeciego wieku są odpowiedzią na rosnące zainteresowanie uzupełnianiem edukacji przez grupę społeczną, jaką tworzą seniorzy. Zainteresowanie, jakim cieszą się zajęcia na uniwersytetach trzeciego wieku, zaskoczyło samych twórców tej formy edukacyjnej. Oferta edukacyjna proponowana przez uniwersytety jest bardzo bogata. Ważną cechą oferty musi być jej dostosowanie do stylu uczenia się przyjmowanego przez osoby dorosłe - to zagadnienie również poruszone jest w niniejszym artykule. W kontekście form nauczania autorka skupiła się na identyfikacji zakresu zajęć prowadzonych w formie laboratoriów komputerowych - jako elementu pozwalającego słuchaczom na zapoznawanie się z nowoczesnymi technologiami informacyjnymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 49-58
Keywords: edukacja; formy nauczania; style uczenia; informatyka