Portale e-learningowe jako element społeczeństwa informacyjnego - Matouk, Kamal (E-Learning Portals as an Element of the Information Society, 2010)
Rozwój technologii internetowej sprawił, że dostęp do informacji i danych stał się możliwy i łatwy dla wszystkich na całym świecie. Wykorzystanie narzędzi internetowych (przeglądarki i wyszukiwarki) umożliwia w sposób łatwy i szybki dotarcie do każdego zagadnienia. Istotną cechą informacji zamieszczanych w Internecie jest to, że można je łatwo porównać z innymi, zweryfikować i - kiedy trzeba - aktualizować, co ma duże znaczenie dla przedstawicieli administracji publicznej, firm i zwykłych użytkowników. W związku z powyższymi faktami pojawiło się społeczeństwo informacyjne. Celem artykułu było przedstawienie e-learningu jako jednego z jego elementów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 126-136
Keywords: społeczeństwo informacyjne; e-learning; system e-learningowy