Modelowanie mechanizmów adaptacyjnej interakcji w systemach wspomagających uczenie - Niesler, Andrzej; Wydmuch, Gracja (Adaptive Interaction Mechanisms Modeling in Tutoring Systems, 2010)
Celem artykułu jest propozycja rozwiązań w zakresie modelowania interakcji w kontekście systemów służących nauczaniu. Zdolność do uczenia się uzależniona jest od warunków psychologicznych, które determinują indywidualizm i poniekąd unikatowość jednostkowego użytkownika. Podobnie jak w przypadku nauczania tradycyjnego lepsze efekty osiąga się, traktując każdego użytkownika indywidualnie, stosownie do jego potrzeb i możliwości. System nauczania powinien zapewniać pełną obsługę implementacji, realizacji programów kształcenia wraz z dostosowywaniem jednoczesnych procesów nauczania i wspomagania uczenia do potrzeb użytkownika.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 147-158
Keywords: HCI; adaptacyjna interakcja; profilowanie użytkownika; inteligentny system wspomagający uczenie